Saturday, September 14, 2013

Travelogshaza- dari biasa kepada luar biasa

Aduhai... dah masuk semester 3 ni macam-macam pengalam aku dah timba sepanjang bergelar mahasiswa USM. Seminggu dh berlalu.. Selama Seminggu nie macam-macam pengalaman aku dh rasai. Antaranya aku dapat rasakan bertapa hebatnya bergelar rider sejati.. PErgh hahaha... Dengan berkat kemampuan honda DASH kesayangan aku, aku kini bergelar rider sejati (sendiri gelar okay) perasan sekejap hahahah... 

Semester nie kebanyakan subjek yang aku ambik semuanya sgt mencabar.. fuyoooo. Buat pertama kalinya aku dapai assignment yang memerlukan aku buat dokumentari sendiri.. pergh... Terasa diri ini sedang bekerja sebagai penulis skrip... tapi aku still tak dapat idea lagi untuk mula mengarang skrip... hem... 

lecturer kat USM untuk subjek tahun nie semua chengei2 belaka.. ayoooo ngeri wow.... anyway... aku tetap perlu tempoh semester ni dengan jayanya demi mengecapi cita-cita nak jadi people behind the screen.. awuuuchhhh tak sabarnya nak grad... 

terdetik di hati untuk pilis pengkhususan aku dlm bidang apa... penyiaran ke perfileman??? alahai dilema la... hem... aku suka nak jadi DJ tapi suara aku x sedap le... ku sedar siapa diri ini hahahah....

okay la setakat ini sahaja perkongsian aku... jumpa di next entri yarr.... ariouuuussssss

Friday, August 16, 2013

Bongkar Rahsia 1

lama juga tak berkarya tulus ikhlas dari hati nieh... Hari nie aku rasa nak berkarya pula...
Actually this month dh genap setahun aku mengenali apa itu erti cintan cintun.. Bahahahah cintan cintun plak kan... Ape-ape je larh...Sebelum aku log in kat blog aku nie, terdetik dalam kotak fikiran aku.. Selama ni aku hidup dalam kepura-puraan je.. Jaga hati orang lain.. Tapi hati sendiri kita tak jaga...Oleh sebba itu aku rasa nak luahkan apa yang aku rasa aku perlu luahkan..

"Sesuatu yang bermula dengan pembohongan perlu berakhir dengan pembohongan. Jadi tak salah lahr kalau aku kata apa yang aku lakukan lima bulan lalu kan... Cetuskan satu pembohongan untuk mengakhiri satu pembohongan.. Walau pahit untuk kita terima tapi tu la yang terbaek kan.. Bukan apa.. Kita tidak boleh berbohong pada diri sendiri selama-lamanyakan.. Sesuatu yang didasarkan kepada pembohongan yang aku mulakan harus berakhir sebabnya sesuatu yang jujur akan bertahan lama.."

Kenapa sekarang baru aku nak cakap yer??? Sebelum nie aku luahkan kat Facebook Shaza Mohd Hilaluddin jer.. Sebab kat situ je aku ramai pembaca sebab rakan Fb ramai kan.. hahahah.. Di blog aku nie kosong.. kosong.. (feeling najwa latif sekejap lalalal)  dah bersawang sudah.. Kekadang tu je aku bukak facebook aku nie...
okay larh... setakat nie je aku bocorkan rahsia aku bahahahah next entri rahsia ape pulak aku nak bocorkan.. tunggu...

akhir kalam tunggu next entri yew...

Monday, August 12, 2013

Kalender Akademik USM 2013/2014

Semester baru bakal bermula.
bagi aku semester baru ini menandakan bahawa aku dah jadi senior dah dekat USM under school Of Communication.
terasa diri ini sudah menjangkau usia.. dah masuk Tahun kedua sudah aku di Universiti Sains Malaysia. tak sangka rasanya baru semalam je aku berada di bangku sekolah menengah.
sambil menunggu hari nak  kuliah bagi sesi 2013/2014, aku sedang meneliti kalendar akademik USM. perkara pertama aku tengok, mestilah bila cuti hahahahh
disini aku share kalendar akademik buat tatapan semua.

Sunday, June 2, 2013

Muhasabah

Kekadang tu kita tak pernah terlepas daripada melakukan kesilapan. Kesilapan yang kita lakukan kekadang tu kita tak dapat tebus kembali. walau bagaimanapun aku sedar aku berdiri dimana.
kesabaran itu adalah lebih baik. Memang sudah nasib badan yang aku akan terima. benar kata seorang sahabat bahawa perbuatan apa yang dh aku lakukan pada dia aku akan terima balasan.. tak apa ak reda.. nak berpatah balik pon dh tak boleh... Kita tak perlu nak berpatah balik... teruskan perjalanan hidup kita... perasaan penyeselan biarlah kita simpan hingga akhir hayat.... salam

Wednesday, May 1, 2013

Tabah

Aku tabah,

tabah dengan apa yang berlaku, 

aku percaya,

 percaya dengan apa yang ditentukan,

aku pasrah,

pasrah dengan apa yang telah berlalu, 

aku kuat, kuat meneruskan kehidupan. 

biar apa orang nak kata,

 biar apa orang yang tidak puas hati, asal kita puas dengan diri sendiri

Wednesday, April 3, 2013

Round PD with Besties

Aku menerima gift drpd akak aku.. cemera DSLR.. So aku kena g amek kat KEy El noh.. huhuh so aku pon g la key ell ditemani BFF aku.. kita dua g berdua ja... bas tgh mlm kowt.. smpi sna awai pagi.. pagi tu dan la kita org lepak-lepak kat KFC kat pudu raya tuh.. almaklumlah... pudu x bukak agi.. so kita orang lepak sampai kui 7.. Pastu g amek LRT turun bukit Jalil. pastu tunggu akak aku amek. Sampai ja umah abang aku, apa lagi, P trus la tengok Dslr aku tuh hahahahah petang tu jugak aku with bff bertolak ke port dickson. g meet another one of my besties.. nurul hamira.. hheheheheh stay kat die nya house 2 night kowt... sempat la kami g jenjalan kat pantai telok kemang hehehehe dan la aku test DSLR aku tu... sempat gak kami pose gila-gila.. heheheh

Aku cakap Te'lor perok noh...

aku ada satu masalah sikit nie.. hahah masalah aku ialah bila aku rasa bengang bila dengaq orang penang yang sememangnya cakap pekat utara tapi dia tetiba ja jakap dialeq Key ell huhu siyes aku nyampah dew... actually aku nie ada pengaruh dialek negeri perak.. dlm bhasa org perak, diew de la siket pengaruh key ell tu.. dulu masa cakap dialeq perak yang sememangnya bahasa keluarga aku, aku sering di perli sahabat-sahabat aku. seperti dikatanya aku x yah hipokrit sgt la.. ape la....disebabkan terlalu asyik di perli, aku kini dh x cakap dialek perak dh.. aku duk cakap utara ja nie... huhuhu seakan-akan aku semakin melupakan jati diri aku... sekarang nie tiba giliran aku pulak perli diaorang.. Hahahah mcm karma pulak.. what goes around comes around.. tapi from now on I will change. hello, aku tak kan lupa jati diri aku kay.... awak idak ler berkenan perangai tu... nnt awak ubah yew.. jangan rghiso le...

angan-angan vs usaha

aku ada seorang kwan yang suka berangan2 mak jenin. huh menyakitkan hati bila dengaq angan-angan dia.. yang aku paling geram tu bila dia berangan tapi tak penah berusaha.. pastu duk bagi orang berharap ngan angan2 dia tu... eee geram betul aku.. bila bercakap, tabur janji bukan main manisnya.. tapi habuk pon x dak... nyampah siut.... siyes aku sikit pon x caya dia dh... yg pasti dia tak boleh buat calon hahahhaah moral of the story, bila nak bercakap ngan aku, pls tetapkan hati noh.. jangan duk tukaq-tukaq.. jgn janji supa k*l**g noh...