Thursday, December 15, 2011

KELEBIHAN TINGKATAN 6

Post ini khusus ditujukan kepada semua pelajar yang berada di dalam delema sama ada ingin melanjutkan pengajian di form 6 atau pun menerima tawaran di mana-mana IPTA yang lain.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya apa kebaikan masuk ke Form 6.

Di sini aku akan menyatakan beberapa kebaikan berada di Form 6

1. Peluang melanjutkan pengajian di peringkat ijazah di Universiti lebeh cerah

2. Belajar di Form 6 lebih terurus kerana :

belajar dalam persekitaran yang best

belajar dalam kelas yang kuantiti pelajar yang sedikit ( guru lebeh berfokus pada korang)

3. Korang boleh latih skill korang(kalau korang jenis yg susah utk berdikari, and boleh sebabkan korang mengalami kejutan budaya) form 6 boleh melatih korang berdikari

4. Yang nie paling best. korang boleh jadi senior (boleh buli junior hahahah tp bukan buli tahap kronik nya tau..  buli-buli manja ja.. hahahahah

5. korang boleh dapat secret admirer from budak-budak junior la.. Yang nie kalau korang lelaki lg best.. Boleh dapat awek dari budak-budak junior

6. Subjeknya senang skor..

7. Boleh dapat kenalan baru dari pelbagai sekolah

8. dapat bimbingan sepenuhnya dari guru-guru subjek MUET

Satu nasihat kat korang.. korang tak perlu takut dengan subjek MUET.. subjek nie sangat pentimg. Korang tak kan dapat lari dari MUET. Muet nie subjek wajib nak masuk Universiti.. Kalau korang tak mau masuk Form 6 sebab nak lari dari subjek Muet, Korang silap besar la..Dekat Universiti nanti korang tetap kena amek juga.. Muet dah jadi subjek wajib utk Grad.

Bila korang amek Muet dkt luar, susah.. tak der sape nak guide korang.. Klu kat sekolah tu.. cikgu2 semua ramai boleh bantu korang.

Lagi satu sebab besar kenapa ramai yang tolak tawaran form 6 ialah kerana diaorang tak mau pakai school uniform.  hem… bagi saya.. tak salah kita pakai Uniform tu.. ape ada hal.. lagi pon bagi saya best ape kita pakai baju sekolah tu.. Sweet sangat.. Dekat Universiti kita tetap terikat dengan Protokol pakaian formal.. korang tak boleh pakai pakaian sesuka hati korang.. bagi lelaki kan pakai kemeja ber tie dan bagi perempuan ialah baju kurung.. so korang tak boleh lari dari etika pakaian formal…

memang la kelakar bagi perempuan pakai uniform sekolah baju kurung dengan kasut sekolah yang ala-ala kasut sukan tu hhuhuuh. Bagi aku memang kelakar heheheh… Tapi.. Okey what… ahhahah

jadi form 6 memang pilihan terbaekk..

ha.. utk pengetahuan korang aku baru ja habeh exam STPM.. Exam quite ok LA.. boleh la tahan… tak la susah sgt… The most important thing is korang kena study la betoi-betoi masa form 6. Aku Study form 6 dekat Sekolah Menengah Kebangsaan Penanti, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Best wow kat sekolah nie,.. aku study kat sini sejak saya form 1 lagi.. ibaratnya Penanti nie dah jadi tanah tumpah darah ku.. Mana taknya.. umah aku depan sekolah.

Okey la kita berjumpa di lain entri

Entri nie selesai ditulis pada 9.45 p.m 14.December.2011

Tuesday, December 6, 2011

Isu BP Maharaja Lawak Mega


Pandangan syz sebagai peminat industry komedi di Malaysia..

Baru-baru nie kita dikejutkan dengan incident bahawa peserta Maharaja Lawak Mega iaitu Sobri Bawal Power membuat persembahan yang mengeluarkan isu sensitive mengenai artis Malaysia iaitu Zaiton Sameo. Sobri yang terpaksa tampil secara solo dalam persembahannya telah mempersembahkan persembahannya yang menggunakan karektor seakan-akan watak Zaiton Sameon. Walaupun dalam persembahannya tidak menggunakan nama sebenar ‘Zaiton Sameon’ tetapi ‘Elton malaon’ tapi kita pasti dapat mengagak karekter yang dibawakan adalah merujuk kepada penyanyi tersebut. Tidak dinafikan bahawa persembahan Sobri mendatangkan kritikan hebat di media-media tempatan. Terutama, salah seorang pengkritik tetap program tersebut. Bagi pendangan syz sebangai penyokong industry komedi tempatan, kita tidak seharusnya menyalahkan secara bulat-bulat sahaja kepada Sobri. Hal ini demikian kerana, persembahan beliau dirancang pada saat terakhir apabila kejadian yang menimpa ke atas gandingan beliau “bob bp” terjadi.. Tambahan pula, pada pandangan syz pihak produksi MLM perlu melakukan sesi penapisan sewaktu raptai program berlangsung. Bukan sahaja persembahan BP sahaja yang menampilkan isu sensitive malah persembahan kumpulan lain di minggu yang terdahulu juga ada yang menampilkan isu yang agak sensitive. Umum perlu mengetahui bahawa program Rancangan Realiti Tv seperti, Raja Lawak, Maharaja Lawak dan Maharaja Lawak Mega ini bukan sahaja ditonton oleh golongan dewasa malah kanak-kanak dewasa juga.. lebih-lebih lagi pada ketika ini musim cuti sekolah sedang berlangsung. Bahan-bahan Lawak seperti isu ‘burung’, ‘angry bird’ yang dipersembahkan mungkin boleh difahami oleh golongan dewasa. Tapi sudah pasti bahan lawak ini kurang difahami oleh kanak-kanak. Ketika menonton, kanak-kanak pasti akan bertanya ibu bapa mereka mengenai makna perkataan tersebut. Jadi ibu bapa pasti akan berbelah bagi untuk menjelaskan makna tersebut kepada anak mereka.. kanak-kanak tersebut akan didedahkan pada peringakat kecil mengenai isu-isu yang berbaur lucah. Jadi dalam hal ini, pada pandangan syz, pihak astro perlu memandang hal ini secara serius. Semasa raptai persembahan, langkah menapis isu-isu perlu dilakukan. Isu-isu sensitive pwrlu da ketepikan.

Ini sekadar luahan rasa. Hanya merupakan pandangan syz sebagai peminat, penyokong, dan pemerhati arus industry hiburan.

Monday, November 7, 2011

aidiladha disambut dengan birthday celebration

video
kenangan manis bersama family yang balik beraya di kampung di aidiladha

From The Bottom Of My Heart

DI kesempatan yang ada, daku ingin memohon seribu kemaafan andai selama ini daku ada banyak melukakan hati kalian.. 

Ketahuilah wahai kalian bukan maksud ku ingin melukakan hati kalian... manusia bukan lah sempurna mana.. Setiap satu di antara kita pernah melakukan kesilapan... Mungkin selama ini aku kurang memahami kalian.. Mungkin juga selama ini aku tidak sedar akan kesilapan ku yang pernah ku lakukan... hem kepada kalian yang masih belum mengenali sifat ku yang sebenar, pasti akan sentap bila aku meluahkan isi pendapat ku... almaklumlah.. ak nie kan suka cakap lepas.. kekadang tu x cover langsung... barang sesiapa yg benar2 mengenaliku, ak mmg cakap lepas.. Datang dari keturunan orang perak la katakan... Sememangnya kitaorg akn ckp apa yg kita org rasa nak ckp.. Hem............. 

Di kesempatan yang ada ini jugak ak nak nyatakan kpada semua yang ak dah maafkn kalian yg penah sentap dgn ak... kepada yg duk follow aknya aktiviti harian pasti tau la sapa yg sentap tuh..... kepada batu api sekalian yg duk berapi2 tu, dont worry ak pon dh maakan kalian........ kita pon manusia.. ak faham manusia sering melakukan kesilapan... kepada semua guru2 yang penah mengajar ku.. ku mohon ampun maaf andai selama ini ku byk menyusahkan kalian..andai ku sering mengguriskan ati kalian... ku mohon halalkan segala ilmu yg kalian pernah curahkan kepada ku.. ku sangat mbersyukur kerna dididik kalian... semoga Allah murahkan rezeki kalian... kepada family2 ku.. ku mohon trilloin kemaafan anda selama kalian membesarkanku, ku sering mengguriskan hati kalian... 

kepada Nor Atikah Bt abdul Rahman.. dimana pun dikau berada, ku telah maafkan dikau.. walau perit untuk ku maafkan dikau, tp atas dasar setiap insan sering melakukan khilaf, maka aku lupakan keperitan itu.. mengapa perit untuk ku maafkan dikau?? ini lah kerana ku telah anggap dikau teman akrab ku.. selepas kau toreh ati ku, ku sukar memaafkan dikau... usah lah di kenang peristiwa tersebut... pokoknya ku sudah maafkan dikau....

ampun maaf ku pinta.. moga kalian daokan ku berjaya.. juga ku doakan kalian berjaya, dimurahkn rezeki dan disayangi oleh yang Maha Kuasa
AMIN.................................

Sunday, October 30, 2011

penantian......

penantian ibarat suatu yang menyiksakan..
jika satu penantian yang benar-benar ikhlas, pasti akan membuahkan hasil
ibarat kata pepatah tak lari gunung dikejar..
tetapi apabila dirsakan penantian itu suatu yang menyiksakan, janganlah dikau terus menanti.. n\
ibarat kata pepatah yang dikejar x dapat...yg di kendong berciciran....
tetapi... percayalah pada jodoh dan rezeki... kerna pepatah ada menyebut klu dah jodoh tak kemana nya..... semoga penantian yang dinanti akan membuahkan hasil...

Friday, October 28, 2011

cinta dan makan hati.....

Kenapa bila kita dah sayang seseorang, kita sukar untuk lupakan dia.... hem... Apa yang perlu aku buat utk melupakan sidia yang telah menghancurkan hati kita... Haruskah kita menerima cinta yang baru menghinggap di hati semata-mata untuk melupakan cinta lama... Bagi aku, aku tidak akan sekali-kali melakukan sebegitu...walaupun aku terpaksa menolak cinta baru itu... maafkan aku.. bukan apa.... hati aku cuma ada satu..Aku tidak dapat nak belah-belahkan hati aku ini...... aku tahu tindakan aku ini merupakan tindakan yang begitu bodoh.. hem nak buat macam mana.... anyway aku dalam proses nk bina kehidupan baru..... apa-apa pon aku bangga kerana hidup si dia sangat bahagia.. bahagia dengan cinta barunya...... tahniah awak sebab hancurkan hati ini....... ku doakan mu bahagia.... jangan pernah menyesal meninggalkan ku.. kerana hidup ini di tentukan oleh Ilahi

Thursday, October 27, 2011

DEBARAN PEPERIKSAAN

DISEBABKAN SESI KOKURIKULUM SUDAH ABIS, MAKA MASA KOKURIKULUM TIDAK DIBAZIRKAN... PIHAK SEKOLAH TELAH MENGADAKAN SATU PROGRAM MASTERI ILMU. PROGRAM INI DIADAKAN UNTUK MEMASTERIKAN PELAJAR TINGKATAN ENAM SMKPENANTI... PROGRAM INI DIADAKAN PADA SETIAP HARI SELASA BGI MENGGANTIKAN SESI (R&C).. GAMBAR INI DIAMBIL OLEH CIKGU ANIDA IAITU GURU SUBJEK PENGAJIAN PERNIAGAAN... KETIKA INI, PELAJAR KELAS USM(A) KHUSYUK MENJAWAB SOALAN... (TERMASUK LAH AKU...)

 SILA PERHATIKAN PELAJAR LELAKI DI ATAS.... ADA SESIAPA MENGENALI SI DIA.... KU KENALKAN KEPADA KALIAN... SI DIA DI ATAS IALAH AHMAD FIRDAUS AHMAD ZAKI.. KAMI PANGGIL DIA USTAZ.. KENAPA KAMI GELAR DIA USTAZ???? USTAZ KAH DIA... SEBENARNYA DI DATANG DARI SEKOLAH AGAMA... GELARAN NIE DIBERIKAN OLEH PUAN KADAL......DIA MERUPAKAN SATU-SATUNYA STUDENT FORM6 YG SLUMBER (AKU BAGI ISTILAH hati kering).. KENAPA AKU LEBELKAN DI SEDEMIKIAN... BUKAN NK MENGUTUK TAPI HAKIKATNYA MMG BEGITU... DIA HIDUP DLM DUNIANYA SENDIRI.. X BYK BERCAKAP... SEPATAH AKU TANYA, DIJAWABNYA SEPATAH.. BERPATAH-PATAH AK TANYA, LANGSUNG X NK JAWAB... HEM KEKADANG BENGANG GAK AT DIEW NIE... HEM.... KOWANG BYGKAN... BETAPA KERINGNYA HATI DIEW BILA DIMARAHI CIKGU-CIKGU..... KITA SEBAGAI PELAJAR, BILA DIMARAHI CIKGU PASTI GOYAH KN... RASA MALU N SEBAGAINYA... TP DIA... HUHU BUAT X TAU JA..... SLUMBER....X MAKAN SAMAN PON... X LEH BLAHHHHH...... HEM APA2 PON KAMI SEBAGAI CLASSMATE DIEW... REDA JE LA... DH PAHAM DH PON PERANGAI DIA.......... ANYWAY SEJAK DIA MSOK KELAS KAMI AWAL TAHUN NIE(2011) BYK DH IMPROVMENT..... OKEY LA DRI X OK...
 DUA PELAJAR PEREMPUAN YG DUDUK SEKALI TU IALAH ATIRAH N KHALIJAH...
 BAJU BIRU IALAH JASREEN,... MANAKALA YG BERSONGKOK NIE IALAH ZAKWAN A.K.A TENGKU....
2 ORG BAJU PURPLE IALAH TIRRA WANNI N HAFIZAH... DIAORG PENGAWAS LIBRARY.. DPA NIE GLA STUDY... TAKOT AK.....
YANG BAJU PUTIH TU..... AKU LA.. HOHOHO KHUSYUK GTU... (PADAHAL DUK CONTROL... DH NMPK CKG SNAP PIC.. HEHEHHEH)

Sunday, September 11, 2011

teringat kenangan lalu..........

bila kenangan lalu datang mengimbau...
bila kenangan mengetuk pintu
bila kenangan lalu mencuit rasa...
bila kenangan lalu menambah gembira
bila kenangan lalu menghimpit rasa...
bila kenangan lalu membuai rasa....
indahnya masa lalu..
andai dapat ku undurkan putaran dunia...

Thursday, August 4, 2011

mutiara kata

"Kata-kata adalah cerminan isi hati dan keadaan jiwa"

Hidup ini adalah keyakinan dan perjuangan. Perjuangan mukmin sejati tidak akan berhenti kecuali telapak kakinya telah menginjak pintu syurga" 
"Bukan semua yang kita sangka boleh membahagiakan kita itu benar-benar akan membahagiakan kita" 
"Jangan kau putus asa apabila tidak melihat jalan keluar, kalau begitu di manakah Allah dan takdirnya?" 
"Segala sesuatu yang menimpa anda saat anda berjuang di jalan Allah, merupakan penebus dosa anda atas izinnya""Sesungguhnya kebahagiaan yang hakiki terletak pada kepuasan hati, ketenangan perasaan, kesenangan jiwa, kegembiraan rohani, kelapangan dada, budi pekerti yang baik, akhlak mulia yang diiringi dengan sifat menerima dan merasa cukup dengan anugerah yang diberikan"

mutiara kata

- Hidup di dunia ini ibarat pengembara, berhenti sebentar di bawah pohon kemudian meneruskan lagi perjalanan...
- Hidup ini satu perjalanan, sampai masa kita akan berhenti disatu destinasi.
- Hidup satu perjuangan, perjuangan mencari redha Allah robbul 'Alamin

exam just around the corner

pejam celik, pejam celik dh dekat real exam dah.... preparation biasa2 ja... tapi sekarang sedang masuk pecutan dah nie........ bla tengok jerr kelender rasa dup...dab... jerr ati nie..... nak pikir stpm lagi pastu muet plak jangan dilupa..... preparation utk muet langsung x dak... antara sebabnya.. ak dah tak da mood dah nk study muet....... apa2 pon kita tengok trial nanti...... cuti raya nanti pon kena pegang buku.........

study hard, study smart... always focus on your goal.....